frågor och svar

Varför skall jag välja Monyx förvaltning?

En fördel med vår förvaltningstjänst är att vi erbjuder ett balanserat sparande med fokus på riskstyrd förvaltning. Du väljer att
spara inom den risknivå som passar just dig och vi placerar ditt sparande enligt vald risknivå. Du vet då vilken risk du tar i ditt
sparande, oavsett hur marknaden svänger. Utifrån placeringens målrisk optimeras fördelningen av aktier och räntor för att ge bästa möjliga avkastning.

  

Vilken erfarenhet har Monyx  av fondplaceringar?

Monyx har ett brett förvaltningsteam med lång samlad erfarenhet. Varje förvaltare har sina specialområden och tillsammans har de alla de kompetenser som krävs för att ge dig som kund möjlighet till en högre avkastning över tiden.

Vilken risknivå passar mig?

Monyx Fondservice har fem olika risknivåer med inriktning mot olika marknader, allt ifrån strategi Offensiv till Trygghet. Klicka här för att läsa mer om de olika strategierna.

Behöver du hjälp med vilken risknivå som passar just dig, kan du alltid prata med din rådgivare.

Hur kan jag följa mitt sparande hos Monyx Fondservice?

Du ser ditt innehav direkt på respektive försäkringsbolag/bank.

Hur stor är avgiften för Monyx Fondservice tjänst?

När det gäller strategifonderna skiljer sig arvodet något. Klicka här för fullständig information om avgifterna hos samtliga bolag.

Övriga avgifter är försäkringskostnader och frågor som rör detta besvaras av din rådgivare eller ditt försäkringsbolag.

Var ligger mina pengar?

Våra kunders kapital ligger kvar hos respektive försäkringsbolag, Monyx Fondservice har inte fysiskt hand om eller ansvar för kundernas pengar, utan har endast fondbytesansvar. Det betyder att en likvidation av Monyx Fondservice aldrig skulle få återverkningar på våra kunders kapital.

Hur får jag reda på mitt personliga fondvärde och innehav?

- Ring direkt till ditt försäkringsbolag.

 

Värdebesked skickas ut från ditt försäkringsbolag minst en gång per år, där du har din fondförsäkring. Övriga frågor som gäller din försäkring, och inte själva fondvalet, kan du få hjälp med av din personliga rådgivare eller aktuellt försäkringsbolag.

 

Får jag någon regelbunden information från Monyx?

Du får följande uppdatering via e-post:

  

 - Månadsbrev, med fondkrönika och marknadskommentarer från vårt förvaltningsteam. I brevet kan du också läsa hur dina fonder är placerade i dagsläget.

 

 - Aktuella nyheter skickas ut vid väsentliga händelser eller om det sker några förändringar.

 

För att kunna erbjuda dig bästa service ber vi dig, om du inte redan gjort det, att skicka in din e-postadress till nyhetsbrev@monyx.se tillsammans med ditt personnummer.

Hur kan jag byta strategi/portfölj hos Monyx Fondservice?

För att byta strategi så kontaktar du din försäkringsförmedlare och byter till någon av våra andra fonder. Saknar du en förmedlare, kontakta försäkringsbolaget.

Vad är premiepension egentligen?

För alla som arbetar i Sverige avsätts varje år 18,5 procent av din inkomst före skatt till allmän pension. 2,5 procent av dessa går till premiepension.

 

Ett exempel: med en årsinkomst på 200.000 kronor avsätts 37.000 kronor till din allmänna pension, varav 5000 kronor går till premiepension och 32 000 kronor går till inkomstpension. För dig som är född före 1954 går en lägre procentsats till premiepensionen.

Premiepensionspengarna placeras i värdepappersfonder som du själv bör välja, det finns i dagsläget cirka 800 fonder att välja på. Man kan ha upp till 5 fonder i sin premiepensionsportfölj och hur dessa fonder utvecklas blir avgörande för denna del av din pension. Du kan när som helst kostnadsfritt byta fonder.

Du har ett personligt konto för ditt premiepensionssparande hos Premiepensionsmyndigheten.

Gör du inget aktivt val för din premiepension placeras dina pengar i Premiesparfonden som förvaltas av den statliga Sjunde AP-fonden.
Du kan tidigast börja ta ut din premiepension vid 61 års ålder, men det finns ingen övre gräns. Du som har tjänat in din pension i Sverige kan få ut den oavsett vart i världen du bor.

Varför skall jag inte ta en renodlad Sverige-, Ryssland eller Kinafond?

Vill man ta en hög risk med sitt premiepensionssparande kan det vara ett alternativ att endast välja en marknad eller en nischad fond. För att sprida riskerna är Monyx strategifonder komponerade utifrån vald risknivå. Alla strategier kan investera i ränteplaceringar.

Hur ofta byter ni mina fonder?

Vi på Monyx sköter vår förvaltning genom Strategifonder vilket innebär att fonderna är desamma men innehaven i dem ändras utifrån vald risknivå.

 

Vi anser att råd och rekommendationer är färskvaror och våra val kan komma att förändras relativt snabbt.

Hur får jag en ny PIN-kod om jag blivit av med den jag hade?

Ring Pensionsmyndighetens självbetjäning på 020-776 776 eller gå in på Pensionsmyndighetens hemsida: www.pensionsmyndigheten.se

  • Välj Persolig kod i rullisten under Logga in på Dina Pensionssidor
  • Klicka på Logga in knappen 
  • Skriv ditt personnummer och klicka på Beställ personlig kod

Koden skickas till den adress du är folkbokförd på. 

Placerar Monyx någonsin i egna fonder?

JA. Vi sköter förvaltningen genom placering i våra riskstyrda Strategifonder. Dessa fonder är direktinvesterande vilket ger förvaltarna större möjligheter till en effektiv och framgångsrik förvaltning.

Vad är hävstång?

Hävstång innebär att fondens placeringsutrymme är större än fondkapitalet. Våra förvaltare har möjlighet att använda sig av hävstång vilket innebär att fondens exponering kan komma att överstiga 100 procent.


När vi använder oss av hävstång behöver detta inte innebära att risken ökar. Detta kan göras genom att investera i mindre riskfyllda tillgångar som ger en högre avkastning per enhet risk. För våra kunder innebär det att de kan få möjlighet till en högre avkastning, utan att nödvändigtvis öka risken.

 

Diversifiering uppnås när olika tillgångsslag som inte samverkar perfekt kombineras. För varje specifik risknivå går det att skapa en kombination av tillgångar som erbjuder en högre förväntad avkastning jämfört med att endast investera i det ena tillgångsslaget.

 

Diversifiering = Fördelning, spridning och kombination av olika tillgångsslag.
Exponering =  När en investerare utsätter sig för risk avhängig en viss marknad.
Tillgångsslag = Olika typer av tillgångar som vi kan investera i t. ex. räntor, aktier, ETF:er, terminer.

Varför jobbar vi med hävstång?

Vi arbetar med hävstång för att öka vår diversifiering och för att kunna investera mer i mindre riskfyllda tillgångar samt skapa en högre förväntad avkastning.

 

Diversifiering uppnås när olika tillgångsslag som inte samverkar perfekt kombineras. För varje specifik risknivå går det att skapa en kombination av tillgångar som erbjuder en högre förväntad avkastning jämfört med att endast investera i det ena tillgångsslaget.

 

Det är dock inte den enda fördelen. En annan fördel är att fondernas beroende av hur aktiemarknaden utvecklas minskar. För dig som kund innebär det att du får en bättre möjlighet till god avkastning samtidigt som du får en kontrollerad risk.

Vilka risker finns det med hävstång?

En risk om man har för hög hävstång i aktier och aktiemarknaden går ned, är att risken är stor att värdet på din investering minskar. När vi använder oss av hävstång är målet att inte öka risken. Detta kan göras genom att vi investerar i mindre riskfyllda tillgångar som ger en högre avkastning per enhet risk.

Hur skiljer sig de riskstyrda fonderna från andra fonder?

De flesta andra fonder har en fördelning mellan aktier och räntor som kan vara fast eller variera under perioder. De tar inte hänsyn till risken i fonden utan försöker göra en så bra allokering som möjligt utifrån fasta mandat. Skillnaden och fördelen med våra riskstyrda strategifonder är att utgångspunkten är målrisken i fonden. Det är den förutbestämda målrisken/riskintervallet som ska hållas och fördelningen mellan de olika tillgångsslagen görs för att på bästa sätt optimera avkastningen och bibehålla målrisken.



Information

Monyx är ett svenskt värdepappersbolag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi samarbetar idag tillsammans med de flesta svenska försäkringsbolag och några utvalda utländska försäkringsbolag.

Nedan finner du information kring regler och bestämmelser gällande vår verksamhet.

 

 

Riskinformation

I enlighet med de regler som gäller för investeringstjänster skall ett värdepappersbolag tillhandahålla sina kunder information om egenskaper och risker avseende finansiella instrument.
Här kan du läsa om risk i enlighet med de regler som gäller för investeringstjänster.

 

MiFID - Regler för hantering av värdepapper

Från och med 1 november 2007 gäller ett EU-direktiv gällande hantering av värdepapper, detta är ett skydd för alla kunder och tillhandahålls av alla värdepappersbolag till sina kunder